Επερχόμενες Εκδηλώσεις :

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΙΟΥΡΚΙΟΪ

Σας άρεσε;
(0 ψήφοι)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΙΟΥΡΚΙΟΪ

Η συνάντηση συγγενών του γενεαλογικού δένδρου Φωτίου και Τριανταφυλλιάς Παπαδημητρίου από το Γκιούρκιοϊ.

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 έγινε στη Θεσσαλονίκη, σε αίθουσα εκδηλώσεων, η δεύτερη συνάντηση των μελών του Γενεαλογικού Δέντρου (Γ.Δ.) που κατάγονται από τους Φώτιο και Τριανταφυλλιά Παπαδημητρίου από το Γκιαούρκιοϊ Σμύρνης (περιοχή αρχαίας Κολοφώνας).

Τη συνάντηση αυτή των απογόνων οργάνωσε επιτροπή των συγγενών αποτελούμενη από τους Μισυρλή Αντ., Καρούση Μιχ., Γκόλιαρη Χρ., Αναστασιάδου Μαρία και Τσάμη Ιωάννη. Παραβρέθηκαν 115 συγγενείς και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό. Τη συνάντηση αρχικά προλόγισε ο Μισυρλής Αντ. (επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου Θεσ/νίκης) και στη συνέχεια ο Γκόλιαρης Χρ. παρουσίασε το βιβλίο που συνέγραψε, ειδικά γι’ αυτή τη συνάντηση, με θέμα «Γκιαούρκιοϊ Σμύρνης. Περιοχή αρχαίας Κολοφώνας». Το βιβλίο διατίθεται σε ψηφιακή μορφή εδώ. Επίσης ο ίδιος παρουσίασε σε ψηφιακό υλικό τα στοιχεία όλων των μελών του Γ..Δ., καθώς και φωτογραφίες όλων των οικογενειών. Στη συνέχεια η Αναστασιάδου Μαρία παρουσίασε σε ψηφιακή μορφή (video) ένα σύνολο παλιών οικογενειακών φωτογραφιών, γεγονός που φόρτισε ιδιαίτερα συγκινησιακά τους συμμετέχοντες. Τέλος ο Γιάννης Τσάμης (με ιδιαίτερη ενασχόληση στην παραδοσιακή μουσική και χοράρχης δύο Μικρασιατικών χορωδιών) παρουσίασε, ενδιάμεσα της εκδήλωσης και στο τέλος αυτής, τραγούδια της περιοχής Σμύρνης. Στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε δωρεά το βιβλίο και DVD με το ψηφιακό υλικό. Το ενλόγω υλικό θα αποσταλεί και σε όσους συγγενείς απουσίαζαν.

Η όλη εκδήλωση, η οποία χαρακτηρίζονταν για τα ποιοτικά της στοιχεία, συγκίνησε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους συγγενείς και τους έφερε σε επαφή μεταξύ τους, διότι φυσικό είναι ένα τόσο μεγάλο Γ.Δ. να περιέχει μέλη που δε γνωρίζονται. Από όλους δόθηκε η υπόσχεση για μια νέα μελλοντική συνάντηση και με κύριο στόχο την πραγματοποίηση εκδρομής στο πατρογονικό χωριό Γκιαούρκιοϊ.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΜΥΡΝΗΣ (ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΛΟΦΩΝΑ)

Το εξώφυλλο του DVD που διανεμήθηκε 

 

 

TO ΓΚΙΑΟΥΡΚΙΟΪ ΣΜΥΡΝΗΣ

Το Γκιαούρκιοϊ ήταν ένα χωριό με 1000 περίπου κατοίκους, όλους Έλληνες. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είχε καταγωγή από τη Σάμο. Βρισκόταν στη δυτική ακτή της Μ. Ασίας, 55 χλμ ΝΔ της Σμύρνης και 18 χλμ ΒΔ της Εφέσου. Απείχε 4 χλμ από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία (από τα πλέον αρωματικά καπνά), την κτηνοτροφία και το γεωργικό εμπόριο. Περιβαλλόταν από την αρχαία Κολοφώνα(13 χλμ.), το μαντείο της αρχαίας Κλάρου (3 χλμ.) και το αρχαίο Νότιον (4 χλμ.). Με τη Μικρασιατική καταστροφή κατέφυγαν όλοι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σήμερα ονομάζεται Ahmetbeyli και κατοικείται από πρόσφυγες Τούρκους από την Δράμα, την Καβάλα κλπ.

Ο Φώτιος Παπαδημητρίου, γιος του ιερέα του χωριού παπα-Δημήτρη, παντρεύτηκε το 1903 την Τριανταφυλλιά, το γένος Δημ. Μυκονιού από το Κοκκάρι της Σάμου. Στο Γκιαούρκιοϊ είχε κατάστημα με είδη Γενικού Εμπορίου (τρόφιμα, υποδήματα, καύσιμα κλπ.) και παράλληλα ασχολούνταν με τη γεωργία. Απέκτησαν εννιά (9) τέκνα και με την καταστροφή αρχικά μετακινήθηκαν στη Σάμο και στη συνέχεια στη Θήβα και τελικά εγκαταστάθηκαν στον προσφυγικό συνοικισμό της Καλλιθέας Νιγρίτας Ν. Σερρών. Σήμερα δεν ζει κανένα από τα τέκνα τους και οι απόγονοι τους ανέρχονται σε 70 οικογένειες, διασκορπισμένες σε όλη την υφήλιο.

Διαβάστηκε 6314 φορές
Πιστοί στην παράδοση των χαμένων πατρίδων...
ΚΟΡΥΦΗ